Conceptul de Casa Pasiva, a aparut in Germania cu anul 1983, cand s-a creat Institutul de case Pasive din orasul Darmstad. In anul 1991 s-a realizat in Darmstad prima constructie pasiva. De atunci si pana acum s-au construit zeci de mii de constructii pasive, de la case individuale la blocuri, primarii, scoli, etc.
Multe state occidentale (Austria, Germania, Danemarca, Anglia, Finlanda, Suedia, Norvegia, Elvetia, Belgia, Olanda) au adoptat conceptul de case pasive la toate constructiile realizate pentru stat, inclusiv la cele sociale (pentru ca toti contribuabilii sa plateasca putin la intretinerea acestora).
Casele pasive sint acele case care asigura un climat interior confortabil atit vara cit si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire. Pentru a fi posibil, necesarul anual pentru incalzirea cladirii trebuie sa nu depaseasca 15 kWh/(mp*an). Necesarul minim poate fi asigurat prin incalzirea aerului furnizat de sistemul de ventilatie - un sistem care este necesar in orice caz.
Este o casa caracterizata prin etanseitate, cu transfer termic zero, care atinge si mentine echilibrul termic dorit. Specialistii sustin ca in cazul unui astfel de imobil, consumul de energie este mai mic cu 70-80% decitin cazul unei locuinte construite din lemn sau caramida.
Casa Pasiva este definita prin doua elemente de baza: o anvelopa a cladirii foarte bine termoizolata si lipsa sistemului de incalzire.